Kérdése van? 06702378322
Több mint testőr!
Természetes gomba őrlemény, magas antioxidáns- és poliszacharid tartalommal.
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A chaga gombát évszázadok óta használják Szibériában és Ázsia más részein – gyógyszerként – az immunitás növelésére és az általános egészségi állapot javítására. Bár eléggé csúnyácska, a chaga gomba potenciális egészségügyi előnyei miatt egyre népszerűbb a nyugati világban. Azonban ennek a különleges gombának a fogyasztása bizonyos kockázatokkal járhat.
Ez a cikk a chaga gomba felhasználását, előnyeit és lehetséges mellékhatásait vizsgálja.
Nyírfa
A chaga (inonotus obliquus) egyfajta gomba, amely főként hideg éghajlaton, a nyírfák kérgén él. Például Észak-Európában, Szibériában, Oroszországban, Koreában, Észak-Kanadában és Alaszkában. A chaga az égett faszénre hasonlít. Nagyjából 25-38 centiméteres. A belsejében narancssárga színű lágy mag található.
A chagát évszázadok óta használják hagyományos gyógyszerként Oroszországban és más észak-európai országokban, elsősorban az immunitás és az általános egészségi állapot fokozása érdekében. Cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és szívbetegségek kezelésére is használják.
A chagát hagyományosan finom porrá őrölték és gyógyteát főztek belőle. Manapság nemcsak teaként, hanem porított vagy kapszulázott étrend-kiegészítőként is kapható, akár önmagában vagy más gombával kombinálva.
Úgy vélik, hogy a meleg vagy hideg vízzel elkevert chaga fogyasztása felszabadítja annak gyógyító tulajdonságait. Ne feledje, hogy a chaga tápanyagtartalmára vonatkozó megbízható információk rendkívül korlátozottak. Ami viszont biztos, hogy alacsony a kalóriatartalma, nagyon magas a rosttartalma és antioxidánsokkal telített.
Bár a kutatások folyamatban vannak, néhány tudományos tanulmány azt mutatja, hogy a chaga-kivonat bizonyos egészségügyi előnyökkel kecsegtethet.
Chaga gomba
A gyulladás az immunrendszer természetes válasza, amely védelmet nyújthat a betegségekkel szemben. A hosszútávú gyulladás azonban olyan állapotokhoz köthető, mint a szívbetegségek és a rheumatoid arthritis.
Állat- és kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a chaga-kivonat pozitívan befolyásolhatja az immunitást azáltal, hogy csökkenti a hosszútávú gyulladást és leküzdi a káros baktériumokat és vírusokat.
A chaga az előnyös citokinek – az immunrendszert szabályozó fehérjék – képződésének elősegítésével stimulálja a fehérvérsejteket, amelyek elengedhetetlenek a káros baktériumok vagy vírusok leküzdéséhez. Ennek eredményeként ez a gomba segíthet a fertőzések leküzdésében – a kisebb megfázástól a súlyos betegségekig.
Ezenkívül más állat- és kémcsöves-vizsgálatok azt mutatják, hogy a chaga megakadályozhatja a káros citokinek termelését, amelyek gyulladást váltanak ki és betegségekkel társulnak. Például egy egereken végzett vizsgálatban a chaga-kivonat csökkentette a gyulladást és a bél károsodását azáltal, hogy gátolta a gyulladásos citokinek működését.
Számos állat- és kémcsöves-vizsgálat azt mutatja, hogy a chaga megakadályozhatja és lassíthatja a rák növekedését.
Egy rákos egereken végzett vizsgálatban a chaga-kiegészítők 60%-kal csökkentették a tumor méretét. Egy kémcsőben végzett vizsgálat során a chaga-kivonat megakadályozta a rák növekedését az emberi májsejtekben. Hasonló eredményeket figyeltek meg a tüdő, az emlő, a prosztata és a vastagbél rákos sejtjeinek esetében is.
Úgy gondolják, hogy a chaga rákellenes hatása részben annak köszönhető, hogy magas az antioxidáns-tartalma, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A chaga jellemzően a triterpén nevű antioxidánst tartalmazza. A kémcsőben végzett vizsgálatok feltárják, hogy a nagyon koncentrált triterpén-kivonat segíthet elpusztítani a rákos sejteket.
Ne feledje, hogy humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni a chaga rákellenes potenciáljáról.
Szárított chaga gomba
Számos állatkísérlet összefüggésbe hozza a chagát az alacsonyabb vércukorszinttel, ezért segíthet a cukorbetegség kezelésében.
Egy elhízott, diabéteszes egereken végzett nemrégiben végzett tanulmány szerint a chaga-kivonat csökkentette a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát azokhoz a cukorbeteg egerekhez képest, akik nem kapták ezt a kiegészítőt.
Egy másik, cukorbeteg egereken végzett vizsgálatban a chaga-kiegészítők három hét alatt 31%-kal csökkentették a vércukorszintet. Hasonló eredményeket láthattunk más vizsgálatokban is.
Mivel azonban emberi kutatás nem áll rendelkezésre, nem világos, hogy a chaga segíthet-e az emberi cukorbetegség kezelésében.
A chaga-kivonat javíthatja a koleszterinszintet, csökkentve a szívbetegség kockázatát.
Magas koleszterinszintű patkányokon végzett nyolc hetes vizsgálat során a chaga-kivonat csökkentette a „rossz” LDL-koleszterint, az összes koleszterint és a triglicerideket, miközben növelte az antioxidáns-szintet. Hasonló tanulmányok ugyanezt az eredményt mutatták és megfigyelték, hogy a „rossz” LDL-koleszterinszint csökkentése mellett a chaga növeli a „jó” HDL-koleszterinszintet.
A kutatók úgy vélik, hogy a chagában található antioxidánsok felelősek a koleszterinszintre gyakorolt hatásáért.
A chaga koleszterinszintre gyakorolt hatásának egyértelmű megértéséhez további kutatások szükségesek embereken.
A chaga általában jól tolerálható. Emberi vizsgálatokat azonban nem végeztek a biztonságossága vagy a megfelelő dózis meghatározásának érdekében. Valójában a chaga kölcsönhatásba léphet néhány általános gyógyszerrel, potenciálisan káros hatásokat okozva.
Például a chaga kockázatot jelenthet az inzulint használók vagy a cukorbetegek számára a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt.
A chaga olyan fehérjét is tartalmaz, amely megakadályozhatja a véralvadást. Ezért, ha vérhígító gyógyszereket szed, vérzési rendellenessége van vagy műtétre készül, konzultáljon orvosával a chaga szedése előtt.
Bár néhány kutatás azt mutatja, hogy a chaga segíthet csökkenteni a gyulladást, az immunrendszer aktivizálódását is előidézheti. Így az autoimmun betegségben szenvedőknek orvoshoz kell fordulniuk a chaga használata előtt.
Nincsenek kutatások a chaga biztonságosságáról terhes vagy szoptató nők számára, ezért a legbiztonságosabb megoldás a használatának az elkerülése.
Az organikus chaga por 100%-ban hamvaskéreg gombából (inonotus obliquus) készül, amely chaga gomba néven ismert. Az inonotus obliquus elsősorban az északi félteke nyír erdeiben honos. A BioMenü BIO CHAGA gombapor nagyon magas poliszacharid és antioxidáns tartalommal rendelkezik, ami segíthet a test egyensúlyának helyreállításában és az immunrendszer működésének fokozásában. Keverjük össze a kívánt smoothie-val vagy gyümölcslével, vagy egyszerűen adjuk hozzá egy csésze forró vízhez, mint az instant teát.
Bio; Vegán; Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; Tartósítószermentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Zsírmentes; Telített zsírtól mentes; Cukormentes; Élelmi rostban gazdag; Hozzáadott nátriumot/sót nem tartalmaz
Egy adag = 1/2-1 teáskanál
1 adag naponta
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva
100% bio chaga gomba (inonotus obliquus, hamvaskéreg-gomba)
Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.
ALLERGÉNEK
Igazoljuk, hogy a termék nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek allergiát vagy intoleranciát okozhatnak összetevőként vagy kereszt-szennyeződés útján a 1169/2011/EU rendelet II. mellékletében felsorolt allergének alapján. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez a kijelentés a termék gyártójának tájékoztatásán alapul.
HITELESÍTÉS
A termék 100%-ban természetes és nem tartalmaz olyan adalékanyagokat, mint cukrok, savak, színezékek, tartósítószerek stb.
GMO MENTES
A termék genetikai módosítástól mentes. Folyamatszabályozás van érvényben annak biztosítására, hogy a géntechnológiailag módosított anyagokkal való véletlen szennyeződés ne történjen. A termék nem szerepel a géntechnológiával módosított élelmiszerekről és takarmányokról szóló 1829/2003/EK és 1830/2003/EK rendeletekben.
ROVARIRTÓK
A termék megfelel a 834/2007/EK tanácsi rendeletben (és az azt követő módosításokban) meghatározott követelményeknek. Szintén megfelel a Soil Association szigorú ökológiai gazdálkodási szabványainak. A gyártási folyamat során a termék és a csomagolóanyag nem érintkezik peszticidekkel vagy növényvédőszer-maradványokkal. Peszticideket nem tárolnak a helyszínen és nem használják a gyártási vagy raktározási területeken.
SUGÁRZÁS
A termék nem besugárzott és megfelel az EU 1999/3/EC rendeletének.
BSE NYILATKOZAT
A termék kizárólag növényi eredetű és nem tartalmaz állati eredetű összetevőket. Nem állati eredetű és nem került kapcsolatba állati eredetű összetevőkkel.
OLDÓSZEREK
A gyártási folyamat során oldószerhasználat nem történt.
NEMKÍVÁNATOS ANYAGOK SZINTJE
A termék szigorúan ellenőrzött gyártási folyamata biztosítja, hogy a nemkívánatos anyagok (nehézfémek, PAH, mikotoxinok stb.) szintje az uniós jogszabályok által meghatározott határérték alatt maradjon (2073/2005/EK, 1881/2006/EK rendelet és módosításai), beleértve az EFSA által az élelmiszer-szennyező anyagokra vonatkozó ajánlásokat.
ÁLLATKÍSÉRLETI NYILATKOZAT
A termékkel kapcsolatban semmilyen állatkísérlet nem történt.