Kérdése van? 06702378322
A spirulina egy mikroszkopikus méretű baktérium. Spirál alakban tekeredve nagy, egybefüggő masszát képezve lebeg a víz felszínén. Természetes formában csak a magas pH-jú, tiszta állóvízben él meg a trópusi, subtrópusi tájakon Közép-Afrika, Ázsia és Amerika területén. Ilyen természetes vízből sajnos igen kevés van, úgyhogy mesterségesen, ellenőrzött körülmények között, medencében is termesztik a spirulinát.
Sokáig a növények közé sorolták, hiszen zöld színű és fotoszintetizál vagyis a Nap erejét felhasználva nyeri az energiát. Később megállapították baktérium voltát, ami viszont cseppet sem csökkentette a spirulina értékét, mivel ezzel együtt az is kiderült, hogy a fontos tápanyagokat rejtő sejtek hártyája „puha” és nem veszi körbe a növényekre jellemző sejtfal. Így könnyebben meg tudjuk emészteni és nagyobb hatásfokkal hozzájutunk a értékes anyagokhoz.
A spirulinát ősidők óta használják étkezési célokra, de néhány évtizede, mint étrend-kiegészítő is elérhető. Ázsiában főleg az alultápláltság kezelésére ajánlják, a NASA űrhajósai pedig immunerősítés céljából fogyasztják. Számos kutatást végeztek, amelyek során különböző betegségek és állapotok kezelésében vizsgálták a spirulina lehetséges szerepét.
Jelentőség, hatások:
A spirulina szuperélelmiszer, vagyis rendkívül gazdag táp- és ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, biológiailag aktív anyagokban. Étrend-kiegészítő formában elsősorban nem kedvező fehérje- vagy zsírsavösszetétele miatt érdemes fogyasztani (hiszen ezekből jóval többre van szüksége a szervezetünknek, mint azt por vagy tabletta formában be tudnánk vinni), hanem magas antioxidáns tartalma miatt. Ezek az anyagok segítenek megküzdeni a szervezetet érő stresszel, károsító hatásokkal, támogatják az immunrendszert és csökkentik a hisztamin felszabadulását, ami allergiák és hurutus megbetegedések esetében előnyös.
A spirulina kifejezettem ajánlott nehéz szellemi vagy fizikai munkát végzőknek, sportolóknak. Fogyasztása biztonságos, nem jár mellékhatásokkal.