Kérdése van? 06702378322
Szép napot kollagén! Frissítő áfonyás ízű kollagén, ami egyszerre gondoskodik a megfelelő kollagénbevitelről, 2 féle természetes forrásból és frissít fel akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá, a délutáni órákban. Termékünk tudatosan tervezett kollagén mátrix, megfelelő arányú hal és marha kollagén peptidekkel, biotinnal, c-vitaminnal és a cink-biszglicináttal kiegészülve, hogy támogassa az (ízületi) porcok és csontozat, valamint a haj és a bőr, illetve a körmök egészséges állapotának fenntartását.
Kapj lendületre a délutáni órákban frissítő/hűsítő áfonyás kollagénünkkel. A Natur Tanya® Good Day! kollagén nagyon finom ízű kollagén ital, amihez ízlés szerint apró bogyós (liofilizált) gyümölcsök is adhatók.
Kollagén termékünk formulázásakor a biológiai hozzáférhetőség növelése érdekében figyelembe vettük a különböző kollagén források lehetőségeit.Ezek a kollagénforrások különböznek egymástól molekula tömegben (dalton méret, ami jelentősen befolyásolja a biohasznosulást) és aminosav profilban (1), mely ennek a fehérjének a szerves jellemzője és meghatározza bioaktív tulajdonságait. Ennek figyelembevételével megfelelő arányú halkollagén és marhakollagén peptidek lettek kollagén mátrix termékünk alkotóI.Termékünkben levő halkollagén átlagos dalton mérete 2000 da, amelyet megfelelő mennyiségű és minőségű marha kollagén egészít ki, amit a glicin (gly), hidroxiprolin (hyp), prolin (pro) és alanin (ala) magas szintje jellemez, biotinnal, c-vitaminnal és a cink-biszglicináttal dúsítva.
Minden peptidnek és fehérjének hidrolizálódnia kell a bélben, azért, hogy lehetővé váljon felszívódásuk a véráramba és disztribúciójuk a szervezetben. Ez a folyamat már a gyomor savas közegében is megkezdődik, ami folytatódik a belekben levő, a kollagén peptideket kisebb molekulasúlyú fragmentumokká bontó specifikus enzimek (tripszin, kimotripszin, elasztáz, karboxipeptidáz) által is.
(forrás: Reilly DM, Lozano J. Skin collagen through the lifestages: importance for skin health and beauty. Plast Aesthet Res 2021;8:2.)
Több tanulmány is arról számolt be, hogy a kollagén peptidek nemcsak aminosav formájában, hanem dipeptidként (2 aminosav alkotja) is kimutathatók a vérben, amelyek később eljutnak a célszervekhez/szövetekhez.
(forrás: Iwai K, Hasegawa T, Taguchi Y, Morimatsu F, Sato K, Nakamura Y, Higashi A, Kido Y, Nakabo Y, Ohtsuki K. Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. J Agric Food Chem. 2005 Aug 10;53(16):6531-6.)
Tekintettel arra, hogy a halkollagén biohasznosulása magasabb más kollagénnel összehasonlítva, ezért kisebb dózisban is egyaránt hatékony. A 2019-es klinikai kutatásokat áttekintő tanulmány megállapította, hogy már napi 2,5-9 gramm hidrolizált kollagén peptid bevitele biztonságos és hatékony. Mindemelett a probléma fokának függvényében ez a napi adag duplázható.
forrás: Paul C, Leser S, Oesser S. Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance. Nutrients. 2019 May 15;11(5):1079.
A kollagének eltérőek az α-lánc összetételük szerint a gly–x–y aminosav ismétlődésektől és annak hosszától (megszakításokkal és anélkül), valamint attól függően, hogy az x és y pozíciókban milyen a prolin és a hidroxiprolin előfordulása.
A különböző forrásokból származó kollagének Dalton mérete (Da) igencsak eltérő. A Dalton méret (molekulatömeg) jelentősen befolyásolja a biohasznosulást.
Jellemzően a halból származó kollagénnek alacsonyabb a Dalton mérete más egyéb forrásokkal összehasonlítva. Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb egy kollagén összetevő Dalton mérete, annál jobban hasznosul. A halkollagénnek nemcsak, hogy kicsi a molekulatömege, de egyedi aminosav összetétele is van. Termékünkben levő halkollagén átlagos Dalton mérete 2000 Da, amelyet megfelelő mennyiségű és minőségű marha kollagénnel egészít ki.
Termékeink fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítunk, hogy megfelelő minőségű alapanyagokkal dolgozzunk. Habár rendszerint a sertés kollagén a legolcsóbb formája a kollagéneknek, termékünket ebből az okból kifolyólag sem dúsítottuk ezzel a fajta kollagénnel. Ha olyan összetevőkről beszélünk, mint a sertés kollagén a minőség, a biztonság és a nyomon követhetőség fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni (például nem minden sertés alapanyag származik az Európai Unió által bejegyzett létesítményből, megfelelve a szigorú élelmiszerbiztonsági követelményeknek).
Amennyiben megbízható, megfelelő minőségű kollagén alapanyagot választunk, elsődleges szempont, hogy deklarált aminosavprofillal (és egyben tápértékkel) rendelkezzen. Ezért ha natúr terméket fejleszt valaki, amely egy 1 összetevős termék, az aminosavprofil bármikor nyilvánosságra hozható a tápérték adatokkal együtt.
A fentiekből kiderült, hogy mind a tápérték-adatok, és mind a tipikus aminosavprofil a rendelkezésre álló termékdokumentáció alapján nyilvánoságra hozható. Abban az esetben, ha a kollagén alapanyaghoz más összetevők kerülnek, az önmagában a kollagén alapanyagra vonatkozó aminosav profil nem tüntethető fel akár a csomagoláson akár a weboldalon, hiszen ezeknek az adatoknak a végtermékre kell, hogy vonatkozzanak. Ha 1 összetevős a kollagéntermékünk az alapanyag, egyben a végterméknek felel meg. Ízesített termék esetében ez viszont már nem igaz.
Emiatt az ízesített (és egyben a többösszetevős) kollagén termékek esetében, a 100 g fehérjére feltüntetett aminosavprofil lételemét veszti, hiszen az csak a kollagén alapanyag aminosavprofiljára vonatkozik.
Az egyetlen lehetőség a több összetevős termékek aminosav-profiljának a feltüntetésére, ha laborvizsgálattal igazolva, 100 g végtermékre (amely magában foglalja az összes többi egyéb összetevőt is, édesítőszert, vitaminokat, ásványi anyagokat, aromát stb.) adjuk meg a tipikus aminosav profilt.
Sajnálatos módon hazánkban nem igazán van lehetőség ilyen jellegű vizsgálatra, ezt a speciális mérést (akkreditált státusszal) csak külföldön tudják elvégezni, ezért körülményesebb ilyen nehézségek árán hozzájutni a termék aminosav profiljához.
Sok esetben egyszerűbb inkább a kollagén alapanyag aminosav profilját megadni, amely természetesen egy nagyobb mennyiséget is mutat a fogyasztó számára, de megtévesztő is lehet, mert nem valós adatokat mutat.
Az emberi szervezet kollagénvesztése 18-29 éves korban kezdődik, 80 év körül pedig a szervezet kollagéntermelése összességében 75%-kal csökkenhet a fiatal felnőttekéhez képest. Más tényezők is hozzájárulnak ehhez, mint például a szervezetben lévő szabad gyökök, a nem megfelelő étrend, a dohányzás, az alkoholizmus és egyéb betegségek.
(forrás: León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019 Nov 7;24(22):4031.)
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az életkorral járó kollagénszintézis hanyatlása visszafordítható a kollagén peptidek szájon át történő adása/szupplementációja során.
(forrás: de Miranda RB, Weimer P, Rossi RC. Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. Int J Dermatol. 2021 Dec;60(12):1449-1461.)
Hogyan készítsd el a frissítő áfonya ízű kollagén italod?
A 2 féle forrásból származó kollagén peptidek, kiváló fehérjeforrásként is funkcionálnak. A fehérje hozzájárul a normál csontozat és izomtömeg fenntartásához.
A termékünkben megtalálható szerves cink-biszglicinát jobb biohasznosulással rendelkezik a szerves cink sóval (cink-glükonáttal) összehasonlítva, egészséges embereken vizsgálva (143,4%-kal nagyobb biohasznosulás).
(forrás: Gandia, P., Bour, D., Maurette, J. M., Donazzolo, Y., Duchène, P., Béjot, M., & Houin, G. (2007). A bioavailability study comparing two oral formulations containing zinc (Zn bis-glycinate vs. Zn gluconate) after a single administration to twelve healthy female volunteers. International journal for vitamin and nutrition research. Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung. Journal international de vitaminologie et de nutrition, 77(4), 243–248.)
A cink fontos kofaktor a csontmátrix különböző összetevőinek szintézisével foglalkozó enzimekben és rendkívül fontos szerepet játszik a csontlerakódás és -reszorpció szabályozásában. A cink továbbá strukturális szerepet játszik a csontmátrixban. A csont hidroxiapatit kristályokból áll, mely cink-fluorid komplexet tartalmaz. A cink elősegíti a csontok mineralizációját is, mivel az alkalikus foszfatáz enzim kofaktora; egyes tanulmányok kimutatták, hogy a szérum cinkkoncentráció csökkenhet, vagy a cink kiürülése nagyobb lehet csontbetegségek esetén (pl. csontritkulás, csökkent csontsűrűség).
A c-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez, és ezen keresztül a bőr, 1az (ízületi) porcok és csontozat egészséges állapotának fenntartásához. A normál kollagénképződés szükséges a szervezet számos szövetének normál szerkezetéhez, ideértve a csontokat, a porcokat, az ínyt, a bőrt, az ínakat és az ereket.
A cink hozzájárul a 3köröm, valamint a biotinnal együtt a 2haj/bőr egészséges állapotának fenntartásához.
Nettó tömeg: 237 g (20 adag)
Összetevők: KOLLAGÉN MÁTRIX [kollagén peptidek (hidrolizált marha és halkollagénből)], savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), aromák, L-aszkorbinsav, céklalépor készítmény (céklalépor, kalcium-sztearát), édesítőszerek (sztéviából származó szteviol-glikozidok, neoheszperidin DC), szerves cink (cink-biszglicinát), nátrium-klorid (só), színezék (növényi szén), B7-vitamin (D-biotin).
Adagolási javaslat: Napi 11,6 g por (1 csapott mérőkanálnak megfelelő mennyiség), a délutáni órákban, kb. 2-3 dl, lehetőleg hideg vízzel elfogyasztva.
Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.Adagok száma a termékben: 20
Hatóanyagok a napi adagban
1 csapott mérőkanálban (11,6 g-ban)
KOLLAGÉN MÁTRIX
Kollagén peptidek (marha és hal kollagénból)
9000 mg
Céklalépor
146,6 mg
C-vitamin
200 mg (250%*)
Biotin (Quali®-Biotin)
50 µg (100%*)
Szerves cink (cink-biszglicinátból)
10 mg (100%*)
*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.**RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal)4Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz
Átlagos tápérték
100 g termékben
Energia
1679 kJ/395 kcal (RI%**: 19,75%)
Zsír
amelyből telített zsírsavak
0,1 g (RI%**: 0,5%)
Szénhidrát
amelyből cukrok
1,3 g (RI%**: 0,5%)
1,3 g (RI%**: 1,44%)
Fehérje
91 g (RI%**: 182%)
Só
0,53 g (RI%**: 8,83%)
**RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal)
Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!
OGYÉI ny.sz: 29297/2022