Kérdése van? 06702378322
Szemvitamin, stabil, biológiailag hozzáférhető, mikrokapszulázott szabad luteinnel és 7 féle mikrotápanyaggal, a normál látás fenntartásához1. A szem egészségének megőrzéséért termékünk A-, E-, B2- és C-vitamin, továbbá szerves cink, szerves réz és szerves szelén tápanyagokat is tartalmaz. Étrendi dúsítása különösen javasolt gyakori kék fénynek való kitettség esetén, mint napsugárzás, LED-ek és képernyő használat (okostelefonok, számítógép, televízió).
A luteint szervezetünk nem tudja szintetizálni, ezért külső forrásból (például étrend-kiegészítővel) tudjuk biztosítani a bevitelét.
Az észterezett és nem észterezett lutein közötti különbségtétel azért fontos, mert az emberek által fogyasztott élelmiszerek 93%-a szabad formában tartalmaz luteint, és csupán 7%-ban fordul elő a lutein észterezett formában. A lutein-észterek elsősorban a növények virágaiban vagy gyümölcseiben találhatók meg, így például a nagyvirágú bársonyvirág természetes formája a lutein-észter.
Választásunk egyrészt azért esett a szabad lutein formára, mert a lutein többsége szabad formában van jelen élelmeinkben, felszívódása nem igényel enzimeket, másrészt az észterezett lutein további észter-hidrolízis lépést igényel a vékonybélben.
A szabad lutein hidroxil-csoportokat (-OH) tartalmaz a molekula két végén (-OH csoport). A lutein-észter esetében pedig egy vagy mindkét hidroxil-csoportot zsírsav-észter helyettesíti. Ilyen leggyakrabban előforduló zsírsavak a palmitinsav, a mirisztinsav, vagy a laurinsav észter (RO).
Fontos megjegyezni, hogy a szabad luteint, lutein-észterből állítjuk elő, úgynevezett elszappanosítási folyamat segítségével, amely során eltávolítjuk a zsírsavakat az észterezett luteinből, így a végeredmény, tisztított szabad lutein.
A lutein alapanyagunk mikrokapszulázási eljárással készül, a sárga tablettán levő piros pöttyök jelzik a lutein mikropelleteket.
Általában az étrendi karotinoidokat az emésztőenzimek nem képesek a szervezett számára megfelelő formává átalakítani. A növényekben található xantofillok (például lutein, zeaxantin) túlnyomórészt hosszú szénláncú zsírsavak észtereiként találhatók meg az élelmiszerekben. Mivel azonban az emberi szérumban nem mutathatók ki xantofil észterek- a gyümölcsökben, például a narancsban, a mandarinban és a papayában található xantofill-észtereknek felszívódás előtt hidrolizálódniuk kell.
A lutein-észtereket a bél lumenében vagy az enterocitákban nem specifikus hidrolázokkal (lipázokkal-zsírbontó enzim) szabad luteinné kell hidrolizálniuk, mivel az emésztés után a szabad lutein a fő forma a keringésben. (forrás: Bowen, P. E., Herbst-Espinosa, S. M., Hussain, E. A., & Stacewicz-Sapuntzakis, M. (2002). Esterification does not impair lutein bioavailability in humans. The Journal of nutrition, 132(12), 3668–3673.)
A lutein-észter hidrolízis kapacitásának csökkenése várható az idősebb személyeknél a kor előrehaladtával (forrás: Chung HY, Rasmussen HM, Johnson EJ. Lutein bioavailability is higher from lutein-enriched eggs than from supplements and spinach in men. J Nutr. 2004;134(8):1887-1893.), ezért annak érdekében, hogy kiküszöböljük az anyagcserefolyamatok hatékonyságának a csökkenését, a szabad lutein forma az ideális választás, hiszen a szabad luteint, a lutein észterrel ellentétben, SZERVEZETÜNK TOVÁBBI BIOLÓGIAI ÁTALAKÍTÁS NÉLKÜL TUDJA FELHASZNÁLNI.
Koh HH, Murray IJ, Nolan D, Carden D, Feather J, Beatty S. Plasma and macular responses to lutein supplement in subjects with and without age-related maculopathy: a pilot study. Exp Eye Res. 2004;79(1):21-27.
Yoshizako H, Hara K, Takai Y, Kaidzu S, Obana A, Ohira A. Comparison of macular pigment and serum lutein concentration changes between free lutein and lutein esters supplements in Japanese subjects. Acta Ophthalmol.
Szemeinket sem kerüli el az öregedés. A makula az életkor előrehaladtával, az idősödéssel degenerálódik. A szem különösen magas anyagcsereszinttel rendelkezik, ezért fokozott szüksége van az antioxidánsok által nyújtott védelemre.
A közelre és távolra történő nézés váltogatása arra készteti a lencsét, hogy egyszer laposabbá, egyszer domborúbbá váljon, ami segít megőrizni rugalmasságát. Napjainkban sokkal több órát töltünk okoseszközeink előtt, és a szemünkhöz nagyon közeli képernyők csökkentik a szemlencse rugalmasságát, a közeli tárgyakra való fókuszálás képességét és ez egyre fiatalabb korban következik be. A szemöregedés leggyakoribb tünete a távollátás.
Szemeinket a napsugarak, LED-ek és digitális eszközökből származó kék fény is öregíti. A fény károsító hatása mellett a retinában magas az oxigéntenzió, ami oxidatív károsodásának esélyét növeli. Az olyan karotinoid makulapigmentek, mint a lutein, zeaxanthin, mezo-zeaxanthin, mindkettő ellen védelmet nyújthatnak, elnyelik a nagy energiájú kék fényt, védik a szem retináját és fokozzák a vizuális teljesítményt.
A lutein oxigéntartalmú karotinoid, amit xantofillnak is neveznek, mert a lutein állandó kísérője a klorofillnak (levélxantofill). Elsősorban paraj, kelkáposzta, brokkoli, bimbóskel, zöldborsó, fejes saláta tartalmaz sok luteint, de megtaláljuk a tojássárgájában is. A szem retináján sárgafoltnak nevezett terület nagy mennyiségben tartalmaz a luteint. A lutein és szérumszintje fordított összefüggésben áll az öregedéssel kapcsolatos szemészeti problémák, mint például a távollátás, a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatával.
Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, a retinában és a szem egyéb szöveteiben több A-vitamin található, mint a test bármely más részében, így a látásban betöltött szerepét szinte mindenki kivétel nélkül ismeri. Az A-vitamin, a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen, hiányában a szem alkalmazkodó képessége a sötétséghez, fényváltozásokhoz romlik.
Az A-vitamin kölcsönhatásban van a tokoferollal, az utóbbi védi a retinolt az oxidációtól, a cinket tartalmazó enzimek pedig az A-vitamin anyagcseréjében vesznek részt. Az A-vitamin (retinol) szállítófehérjéhez (retinolkötő fehérje) kötve kerül ki a májból a vérbe (keringésbe); cink-hiány esetén ez a mobilizáció gátolt; mivel, hogy a cink szükséges a retinolkötő fehérje (RBP) szintéziséhez. A cink egy cink-függő enzim (a retinol-dehidrogenáz) révén szabályozza a retinol retinál-lá való átalakulását. A retinol retinallá való átalakulása egy kritikus lépés a szem retinájában lezajló vizuális ciklusnak. A cink ezen hatások révén hozzájárul a normál látás fenntartásához.
A szelén több úton is támogatja a szem egészségét, de cink nélkül nem tud hatékonyan működni a látás egészségének megőrzésében. Mindkettő a retinában, a szaruhártyában és a szemlencsében található más fehérjékkel és enzimekkel együttműködésben fejtik ki biológiai hatásaikat. A szelén a cinkkel együtt normális szinten tartja a szem belnyomást. A szelén fontos (a szem egészségében szintén szerepet játszó) E-vitamin felszívódásához is.
A réz hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Réztartalmú enzimek és vegyületek védik a szöveteket a szabad gyökökkel szemben, hozzájárulva a látásélességhez. A réz nélkülözhetetlen a C-vitamin felszívódáshoz, szerves formája a réz-glükonát pedig antibakteriális hatású. A réz szükséges több enzim, különösen a superoxid diszmutáz termeléséhez, amely a szervezet egyik legerősebb antioxidáns enzime.
A szaruhártya hámrétege és a szemlencse különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. A C-vitamin a szemeink számára rendkívül fontos kollagén termeléséhez is szükséges. Alapvetően ez a fehérje az, ami összetartja/egyben tartja látószervünket (a szemet a kollagén által fenntartott kötőszöveti burkok alkotják), illetve védelmet is nyújt számára. A C-vitamin segíti a szem apró és érzékeny hajszálereit abban, hogy a szerv legkisebb struktúráihoz is elszállíthassák az oxigénben dús vért, illetve a fokozott véráramlás által a szemszárazságot és az azzal járó kellemetlenségeket is segít csökkenteni.
A szemfolyadékban B2-vitamin is található, szerepet játszik szemünk szabad gyökök okozta károsító hatásaival szembeni védelmében és az antioxidáns szintek fenntartásában. Például szükség van rá a glutation védelméhez, mely a szemben is koncentráltan jelen lévő fontos antioxidáns. A ribofiavin védi a szemlencsét, hiánya szemkönnyezést, és a szemek fokozott fényérzékenységével párosul.
A fejlett világban széles körben elterjedt probléma a napsugárzás és a számítógépek, táblagépek, illetve okostelefonok digitális képernyői által kibocsátott kék fény hosszú távú káros hatása.
(Források: https://www.nutraceuticalsworld.com/issues/2017-09/view_breaking-news/study-finds-lutein-and-zeaxanthin-protect-against-blue-light-exposure/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28661438/)
Az UV sugárzásnak két fajtáját különböztetjük meg; az UV-A-t és UV-B-t. Az UV-B hiába hordoz nagyobb energiát, kevésbé káros a szemünkre nézve, mint az UV- A, mert elnyelődik a szem elülső rétegeiben, a szaruhártyában és a szemlencsében.
A szem karotinoidjai elnyelik a fényt a látható területről (400-500 nm hullámhossz), lehetővé téve számukra, hogy megvédjék a retinát és a lencsét a fényexpozíció által kiváltott lehetséges fotokémiai károsodásoktól.
Ezek a természetes antioxidánsok hozzájárulnak az összetett fiziológiai reakciók által termelt szabad gyökök kioltásához, és ennek következtében védik a szemeinket az oxidatív stressztől, az apoptózistól, a mitokondriális diszfunkciótól és a gyulladástól.
(Források: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnano.2022.955022/full, https://semmelweis.hu/hirek/2019/04/03/tobb-szembetegseg-hattereben-is-allhat-az-uv-sugarzas/, https://www.researchgate.net/publication/345328841_antioxidants_A_Mechanistic_Review_of_b-Carotene_Lutein_and_Zeaxanthin_in_Eye_Health_and_Disease)
Az életkorral összefüggő makuladegeneráció a vakság 8,7%-ért felelős világszerte. Ennek egyik kockázati tényezője a zöldségekben és gyümölcsökben szegény étrend.
Számos tanulmány foglalkozott a lutein makula pigment optikai sűrűségének, a látásélességre és kontrasztérzékenységre gyakorolt pozitív hatásával. A luteint ilyen szempontból vizsgáló tanulmányok egyészen 1990-ig nyúlnak vissza.
Alacsony lutein szinttel, nagyobb az esély a makuladegeneráció kialakulására. Színes pigmentekben gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, makula pigmentek halmozódnak fel a retinában (sárgafoltban), ami csökkenti a makuladegeneráció kialakulását.
Régóta gyanítják, hogy antioxidáns vitaminoknak és nyomelemeknek előnyös hatása lehet időskori makuladegeneráció egyes formáiban. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb gyakorlati tudományos ismeretet az AREDS vizsgálat nyújtja, melyben 4757 beteget kezeltek faktoriális randomizáció szerint antioxidáns vitaminokkal, cinkkel, az utóbbi kettő kombinációjával vagy placeboval. A követési idő 6 év volt. A vizsgálat igazolta, hogy a magas kockázatú állapotokban (AREDS 3) az antioxidáns vitaminok és a cink együttes adása a látásromlásnak a kockázatát jelentős mértékben csökkentette.
Egy másik kutatás során 90 makuladegenerációban szenvedő személyt vizsgáltak, akik 10 mg/nap lutein pótlást kaptak étrendkiegészítő formájában, közel egy évig. Azt figyelték meg, hogy a lutein növelte a makula pigment optikai sűrűségét, ezzel javítva a látásélességet és a kontrasztérzékenységet is.
(Források: NEFMI szakmai protokoll az időskori makula degeneráció kezelésérőlhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/#B105-nutrients-10-01321https://www.news-medical.net/news/20220818/Researchers-assess-lutein-nanodisks-against-ultraviolet-light-induced-retinal-damage.aspx , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7678730/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15117055/)
A tanulmányok szerint az étrendnek nagy szerepe van a szürkehályog megelőzésében. A szürkehályog oxidatív mechanizmusoknak köszönhető, ezért az antioxidáns tápanyagok rendszeres és megfelelő mennyiségben való bevitele megakadályozhatja vagy akár vissza is fordíthatja a kezdődő folyamatot. A tanulmányokban leggyakrabban szereplő ilyen antioxidánsok közé tartozik a lutein, zeaxantin valamint az A-, C- és E-vitaminok.
Az A-vitamin döntő szerepet játszik a rodopszin képződésében. A rodopszin, az opszin és a retina komplexe (az A-vitamin aldehid formája), elengedhetetlen a vizuális jel átviteléhez. Az A-vitaminnak 2 forrása van: állatok eredetű (máj, tehéntej, emberi tej) és növényi eredetű (narancs, piros vagy zöld gyümölcsök és zöldségek). A karotinoidok olyan mikroelemek csoportja, amelyek A-vitaminná (A-pro-vitamin karotinoidokká) vagy alternatív termékekké alakíthatók. Az első kategóriába, az A-vitamin termékekbe tartozik az α- és β-karotin, amelyek általában a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, míg a második kategóriába a lutein, a zeaxantin és a likopin, amelyek a leginkább zöldségekben találhatók.
A lutein és a zeaxantin lipid alapú antioxidánsok, amelyek védik a szemlencsét azáltal, hogy elnyelik a fényt, amely oxidálja a lipideket a külső retinában.
(Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0039625718301619)
Egy tanulmány diabéteszes retinopátiában (NPDR) vizsgálta a lutein kiegészítés hatását a vizuális teljesítménymutatókra, beleértve a látásélességet a kontrasztérzékenységet és a tükröződésérzékenységet a látásfunkciókra.
Az alanyok 10mg/nap luteint kaptak 36 héten keresztül. A 36. héten a luteint kapott csoport potenciális javulást eredményezett a kontrasztérzékenységben alacsony térbeli gyakoriság mellett. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy az ilyen beavatkozás kiegészítő terápiaként alkalmazható-e a cukorbetegek látásvesztésének megelőzésére.
(Forrás: https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/26/3/406.pdf)
Adagolási javaslat: Napi 1 filmtabletta, lehetőleg étkezés közben, bő vízzel lenyelve.
Összetevők: tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), mikrokapszulázott szabad lutein készítmény***, L-aszkorbinsav készítmény, csomósodást gátló anyagok (kalcium-foszfátok, zsírsavak magnéziumsói), cink-glükonát, DL-alfa-tokoferil-acetát készítmény, L-szelenometionin készítmény, fényezőanyag (zsírsavak), réz-glükonát, retinil-acetát készítmény, színtelen bevonat [tömegnövelő szerek (hidroxipropil-metil-cellulóz, hidroxipropil-cellulóz), nedvesítőszer (glicerin)], riboflavin. ***Zeaxanthint is tartalmaz (0.6-1,4%)
Hatóanyagok a napi adagban
1 filmtablettában
Mikrokapszulázott lutein (szabad forma)
12 mg
A-vitamin
800 μg (2666,4 NE**)(100%*)
E-vitamin
10 mg (83,33%*)
C-vitamin
100 mg (125%*)
B2-vitamin (riboflavin)
3 mg (214,29%*)
Szerves cink (cink-glükonátból)
10 mg (100%*)
Szerves réz (réz-glükonátból)
1,2 mg (120%*)
Szerves szelén (L-szelenometioninból)
100 μg (181,82%*)
*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.
Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g **NE: Nemzetközi egység
A Natur Tanya® LUTEIN PRO független, akkreditált laborban bevizsgált készítmény. Termékünk szabad lutein tartalmát bevizsgáltuk; amelynek vizsgálati eredménye megerősíti, hogy a címkén feltüntetett aktív SZABAD LUTEIN hatóanyagtartalom a valóságnak megfelel és egyben az európai uniós szabályozásnak, így biztosítva az optimális élettani hatás elérését.Szabad lutein tartalom vizsgálati módszer: SOP M 932, HPLC/UV
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!
Nettó tömeg: 38,88 g (54 db)
OGYÉI ny.sz: 32262/2023