Kérdése van? 06702378322
A nyílgyökés vagy Maranta arundinacea feltehetően az első háziasított növény volt Dél-Amerikában. Az őslakosok nem étkezési célra, hanem a nyilak által okozott sebeik gyógyítására használták a nyílgyökér kivonatát. A mai napig számos bőrprobléma kezelésére (viszketésre, lábgombára) és hintőporként is használják, de ételek sűrítésére is természetesen alkalmas.
Jelentőség, hatások:
A nyílgyökérlisztnek nagyon magas a keményítőtartalma, szinte más tápanyagot ezen kívül nem is tartalmaz. Könnyen emészthető és gluténmentes.
Felhasználás:
Kiváló vízmegkötő-képességének köszönhetően kiváló sűrítőszer, illetve mivel íz- és színtelen édes és sós ételekhez is használható. A krémlevesek, szószok, főzelékek mellett a gyümölcsszószok, zselék megfelelő állagának kialakítására is alkalmas.
Nyílgyökérliszttel a búzaliszt is kiváltható. Használható gluténmentes kenyerek és pékáruk készítéséhez, akár más lisztekkel keverve, akár önmagában.
Összetevők: nyílgyökér (Maranta arundinacea)