Kérdése van? 06702378322
A lecitin szinte minden életfunkciónkban részt vesz, nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejteknek, különösen a sejthártyának és az idegszövetnek. A lecitin az egyik összetevője azon fehérjéknek, melyek a vérben a zsírok szállítását végzik.
Fő összetevői:A lecitin fő alkotóelemei telítetlen zsírsavak, foszfátok, valamint a kolin és az inozitol. Mindkét utóbbi anyag létfontosságú funkciókat lát el a szervezetben, legfontosabb szerepük az idegi ingerületek átvitelében van, de többnyire zsírégető és zsírbontó anyagként tekintenek rájuk, mivel megakadályozzák a májban a nagy mennyiségű zsír lerakódását.A kolin kulcsszerepet tölt be a biológiai membránok (sejtfal, agyburok falai) szerkezetében. Gyakran kapcsolódik vitaminokhoz, valamint oldatban tartja a koleszterint, ezáltal gátolja annak lerakódását a májban és az erek falában. Jelentős a szerepe az egészséges keringés fenntartásában is. Az inozitol a növényi eredetű élelmiszerekben fordul elő. Az emberi agyban nagy mennyiségű inozitol tárolódik.A máj egyik feladata a zsírok lebontása, hogy a szervezet energiaforrásként fel tudja azokat használni. Hogyha nem megfelelő a zsírbontás, akkor a zsírok felhalmozódnak, avassá válnak, szabad gyököket termelnek, melyek aztán megrongálják a májsejteket. A májsejtekben található lecitin segít a májnak feladata ellátásában, különösképp a zsírok anyagcseréjét támogatja, illetve a zsírok szállítását és energiaként történő felhasználását.A lecitin segít megőrizni a zsírok folyékony állagát, emiatt a zsírok nem tapadnak hozzá az érfalakhoz és az artériákhoz, tehát biztosítja a vér megfelelő áramlását, valamint nagyban hozzájárul a megfelelő szív–és érrendszer működéshez, erősíti a szívizomzatot, csökkenti a koleszterinszintet.A máj megfelelő működése létfontosságú a zsír-, szénhidrát-és fehérje-anyagcserében, valamint a szervezetbe jutott méreganyagok, vegyszerek, gyógyszerek méregtelenítésében.Amikor rendszeresen és túlzott mértékben történik az egészségtelen ételek fogyasztása, a máj túlterheltté válik. Ezek az ételek ugyanis rengeteg zsírt, tartósítószert, „méreganyagokat“ tartalmaznak, s a máj nem győzi ezeket feldolgozni, tehát nem tudja megfelelő módon lebontani a zsírokat, és nem tud megszabadulni a káros anyagoktól. A szervezet ebben az esetben, hogy megvédje magát a méreganyagok káros hatásaitól, elraktározza ezeket az anyagokat. Ezek a raktárak jelentik a zsírszöveteket. Sokaknál tehát az elhízás oka lehet a máj nem megfelelő, gyenge működése, mivel a sok ártalmas anyagot nem tudja feldolgozni. Ennek következménye a súlygyarapodás, különösen a has tájékon, illetve a narancsbőr kialakulása is.A máj kulcsfontosságú szerepet tölt be a zsír-anyagcserében és a méregtelenítésben. A lecitin elősegíti a máj optimális működését a zsírok lebontását és szállítását.A lecitin kedvező hatásai:A zsírégetésen kívül viszont számos más létfontosságú funkciót tölt be. Ma már nem vitatott, hogy a lecitin elengedhetetlen az agysejtek növekedéséhez és azok optimális működéséhez. Hiánya többek között okozhat memóriazavart, fejfájást, ingerültséget vagy koncentrációs nehézséget.Enyhíti, illetve megszünteti az ízületi és reumatikus fájdalmakat sportolóknál, és időseknél egyaránt segíti az izmok regenerációját, valamint időjárási frontra érzékenyek számára is javasolt. Antioxidáns tartalma segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását. A lecitin emulgeáló hatása – amikor is a víz és a zsír oldódni tud egymással – nélkülözhetetlen tulajdonság számunkra. Optimális esetben az epesav és a koleszterin között létfontosságú egyensúly uralkodik. A lecitin az epefolyadékban emulgeátorként működik, a koleszterin oldása érdekében. Így a felesleges koleszterin nem okoz elakadást az epevezetékben, csökken az epekő kialakulásának kockázata. A lecitin további pozitív tulajdonsága, hogy egészségesebbé teszi a hajat és csökkenti a hajhullást.Felhasználási javaslat (75kg-os testtömeghez) fogyókúrához: Napi gyakorisággal érdemes a reggeli és az esti órákban egy-egy teáskanálnyi mennyiséget (~3,5g) fogyasztani. Keverhető Cocomas kókuszkrémbe, vagy egyéb zsírosabb ételfélébe. A lecitin zsírban oldódik, így vízzel nem célszerű keverni. Nagyobb intezitású fogyás elérésének érdekében a fenti mennyiség növelhető!Lecitin összetétele: Kolin, linolsav, linolénsav, inozitol