Kérdése van? 06702378322
Az Északi-tengerből, Norvégiából származó halolaj koncentrátum, természetes (triglicerid) formában és extra nagy koncentrációban tartalmazza a többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakat az EPA-t (eikozapentaénsav) és a DHA-t (dokozahexaénsav), amelyek segíthetnek megbirkózni a krónikus gyulladásokkal és azok következményeivel.
1. ábra Néhány Magyarországon kapható kapszulás omega-3 termék EPA+DHA tartalma.
Az esszenciális zsírsavak bevitele számos jótékony egészségügyi hatással járhat, többek közt akár olyan krónikus gyulladásból eredő vagy azt eredményező betegség tüneteit is csökkenthetik, mint:
LÉNYEG: a halolajakban lévő EPA-ra és DHA-ra hatóanyagokként tekinthetünk, amelyek biohasznosulását az is befolyásolja, hogy a felszívódás során ugyanazért a szállítómolekuláért versenyeznek. Tehát egymást kioltó (antagonista) hatások érvényesülnek közöttük.A gyakorlati tapasztalat az, hogy ugyan az EPA és a DHA együtt is hatékonyak, de terápiás, sokkal kedvezőbb biológiai hatásokat az egymástól időben elkülönített EPA és DHA szedéssel lehet elérni.
Ennek megfelelően a következő javaslatunk van a különböző EPA + DHA termékek használatát illetően:
WTN Omega-3A műszaki tartalmat illetően a piacon eddig jelenlévő termékeknél jobb összetételű (EPA + DHA koncentráció) termék. Azt javasoljuk, hogy főleg megelőzési célból használd. Minden előnyt biztosít, amit más gyártók omega-3 terméke esetében tapasztalhattál.
WTN Omega-3 UltraMivel az EPA és a DHA versenyez egymással a felszívódás során, ezért ezeket különválasztva rendkívül kedvező biológiai hatás érhető el. Ezért ezt a terméket azoknak ajánljuk, akik mind az EPA, mind a DHA hatásait maximalizálni szeretnék.
WTN EPAAzoknak, akik az EPA biológiai hatásait szeretnék maximalizálni, pl. terápiás célból. Az EPA segíthet:
WTN DHAAzoknak, akik a DHA biológiai hatásait szeretnék maximalizálni, pl. terápiás célból. A DHA hatással lehet:
Néhány általános alkalmazható tipp, hogy a megfelelő terméket válaszd:
1. Nem a halolaj koncentrációját kell figyelni, hanem az omega-3 zsírsavak koncentrációját, kiváltképp az EPA és a DHA koncentrációját (jellemzően mg/kapszula mértékegységben van megadva).
2. A triglicerid forma (természetes) hatékonyabb, mint az észter forma. Minden címkén fel van tüntetve, hogy milyen forma. Ha nincs, akkor a gyengébbet (észter forma) fogod kapni.
3. Hagyd figyelmen kívül a marketingüzeneteket.
Jellemző üres marketinglózungok:
3. 1.A gyártó arra hivatkozik, hogy a termék hozzáadott E-vitamint tartalmaz, illetve rendszeresen feltűnik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által engedélyezett, E-vitaminra megfogalmazható állítás is, miszerint „Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.”
Ezek az E-vitaminra vonatkozó állítások igazak ugyan, csakhogy az E-vitamin nem hatóanyagként van jelen a halolajakban, hanem tartósítószerként, vagyis nagyon kicsi a koncentrációja, ezért biológiai hatást nem fejt ki érdemben. Az E-vitamin akkor van hatóanyagként a termékben, ha a címkén lévő táblázatban külön is fel van tüntetve.
3. 2.A gyártó arra hivatkozik, hogy a halolaj környezetkímélő ipari halászatból származik.Itt most gondolkodjon már el mindenki egy kicsit, mert szerintünk erősen megkérdőjelezhető, hogy a mai globális modernitásban ez valóság, vagy csak marketing, hiszen az ipari halászat sajnos nem környezetkímélő.
4. A halolaj frissességét jelző ún. TOTOX érték
Ennek a mutatónak a feltüntetése is leggyakrabban megtévesztés céljából történik.
A részletekbe felesleges belemenni, de a lényeg az, hogy minél kisebb az ún. TOTOX érték, annál frissebb a halolaj (a TOTOX érték a tárolás során nő, és végül elér egy értéket, ami a halolaj avasságát jelzi, és nem ajánlott a fogyasztása).Ezért azzal ki lehet tűnni a halolajokat tartalmazó termékek közül, ha egy gyártó nagyon kis TOTOX értéket ad meg a csomagoláson és/vagy honlapján. Ezzel is jelezve, hogy az ő terméke nagyon friss.Csakhogy a valóságban nem a termékben lévő halolaj TOTOX értékét adják meg, hanem a halászat után frissen előállított halolajét, ami értelemszerűen tényleg nagyon friss. Mire azonban a fogyasztókhoz kerül a termék már köszönőviszonyban sincs ezzel.
Egyes források szerint pl. a Peruból és Chiléből érkező olajok nagy része 200-400 TOTOX értékkel rendelkezik, a maximálisan megengedett 26 helyett, mert sokszor több hónapos tárolás előzheti meg a finomítást.
A NÉBIH 2022-es magyarországi vizsgálatában így írt erről:„A vizsgált termékek közül egy esetben a dobozon megadott TOTOX érték nem a késztermékre vonatkozott, hanem az alapanyagra, és jelentősen eltért a vizsgált termék oxidációs értéke a dobozon jelölttől.”
Összegezve a véleményünk az, hogy a TOTOX értéket érdemes mindenkinek figyelmen kívül hagynia, a piacon lévő termékek döntően azonosan jó minőségűek ebből a szempontból. Nem ez alapján érdemes dönteni.
5. Ár-érték szerint tájékozódj.A már hivatkozott NÉBIH 2022-es vizsgálatnak az eredménye az lett, hogy ha eltekintünk az E-vitamin, szennyezők, TOTOX-al kapcsolatos marketingüzenetektől, a Magyarországon kapható omega-3 termékek címkéjén feltűntetett EPA+DHA koncentrációja megfelel a valóságnak. Ennek megfelelően ár-érték alapján érdemes terméket választani.
Az EPA és a DHA koncentrációját is figyelve azt kell kiszámolni, hogy egy adagban mennyi EPA és mennyi DHA van, illetve ezek mennyibe kerülnek fajlagosan (Ft/adag).
Vannak olyan termékek, ahol 3 kapszulában van annyi EPA+DHA, mint más termékeknél egyetlen kapszulában. Tehát nem egy flakonban lévő kapszulák számát kell nézni, hanem azt, hogy egy adagnyi (pl. 600 mg) EPA+DHA hány forintba kerül a végén.
Nem minden zsír egyforma, van állati és növényi eredetű, telített és telítetlen. A telítetlen zsírsavak olyan zsírok, amelyek a szénláncaiban kettős kötések találhatóak, míg a telített zsírsavakban nincsenek ilyen kettős kötések (szénatomja hidrogénnel „telített”). A kettős kötések befolyásolják a zsírmolekula tulajdonságait és reakcióképességét, fontos szerepet játszanak különböző biokémiai folyamatokban. Attól függően, hogy a zsírsav metil végétől számolva hányadik szénatomon van az első kettős kötés, megkülönböztetünk omega-3, (ω-3 vagy n-3), és omega-6 (ω-6 vagy n-6) zsírsavakat.
A zsírok nélkülözhetetlenek a test számára, egyrészt energiát szolgáltatnak, de nagyon sok esetben különböző molekulák felépítésében, működésében vesznek részt, így a szervezetben számos funkciót betöltenek:
Az omega-3 egy többszörösen telítettlen, esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes előállítani csak külső forrásból tudja pótolni. Minél inkább gazdag a szervezet az esszenciális zsírsavakban, annál inkább egészségesebb.
Az omega-3 kedvező hatásait főként:I. az eikozanoid egyensúlybanII. a lipid anyagcserébenIII. a sejtmembránokban betöltött szerepének tulajdonítják.
Az omega-3 építőelemként szolgál az emberi szervezetben, melyből olyan anyagok keletkeznek, mint az eikozanoidok. Az eikozanoidok hormonszerű vegyületek, amelyek ingerületátvívőként (neurotranszmitterként) és immunmodulátorként (immunszabályozóként) hatnak ezáltal szabályozzák a szív- és érrendszert, a légzőrendszert, az immunrendszert és a reprodukciós funkciókat. Az eikozanoidok kulcsfontosságú szerepet játszanak a gyulladások megelőzésében, ezáltal hozzájárulnak azoknak a betegségeknek a prevenciójához, amelyek a gyulladásokkal összefüggésbe hozhatóak.
Az omega-3 gátolja a very-low-density lipoprotein (VLDL – nagyon kis sűrűségű lipoprotein) szintézisét a májban, ezáltal csökkenti a triglicerid és koleszterin koncentrációt.A trigliceridek olyan vérzsírok, melyek megemelkedett szintje elősegítik az erekben megjelenő lerakódások megjelenését, ezáltal csökkenthetik az erek rugalmasságát, az ér keresztmetszetét, a vér zavartalan áthaladását az érpályákon.
Optimális körülmények között a sejtmembránok (sejthártyák) legalább 8%-a omega-3 zsírsavakból áll, ez biztosítja a sejthártyák rugalmasságát, átjárhatóságát.
Amennyiben nincs a szervezetben elegendő mennyiségű omega-3, akkor a sejtmembrán merevvé és rugalmatlanná válik, ennek következtében a sejtek átjárhatósága csökken, a sejtekben a salakanyag felhalmozódik, tápanyagellátásuk romlik, mindezek a körülmények pedig kedveznek a krónikus gyulladások fenntartásának, megjelenésének és azok káros következményeinek.
A sejthártyák merevsége nem csak a sejtek működésére hat negatívan, hanem a belőlük felépülő érhálózatra is. Omega- 3 hiányában az érfal rugalmatlanná válhat, ezáltal csökkenhet a szervek oxigén és tápanyag ellátása, ami egyenes út a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és azok szövődményeihez.
Ezért, amennyiben a gyakorlatban is sikerülne a sejthártyák omega-3 tartalmát az egészséges legalább 8%-os szinten megőrizni, az már önmagában csökkenthetné például a szív- és érrendszeri problémák gyakoriságát Magyarországon.
Ehhez azonban szükséges lenne az elfogyasztott omega-6 : omega-3 arányt, legalább 4 az 1-hez szintre lecsökkenteni, a legoptimálisabb az 1:1-hez arány lenne, ami manapság szinte már lehetetlen. A 2019-ben készült Országos Táplálkozás és Táplálási Állapot Vizsgálat szerint , Magyarországon az elfogyasztott omega-6: omega-3 aránya a férfiak esetében 31:1, míg a nők esetében 28:1.
Az optimális arányok fenntartásával (az omega-6 bevitel csökkentésével, az omega-3 bevitelének növelésével) a krónikus gyulladásos állapotok és annak következményei, mint amilyenek a mentális problémák, az ízületi gondok, az ekcéma, a viselkedés zavarok, az agresszivitás mind javítható lenne.
Ehhez azonban több hal zsiradék fogyasztására lenne szükség, a tengeri hal ugyan nagyon egészséges, de az esszenciális zsírsavak leginkább a tengeri halak májában, agyában vannak jelen ezért fontos jó minőségű halolaj készítményekkel pótolni az omega-3 bevitelt, mert (hasonlóan a magnéziumhoz) omega-3-ban is szinte mindenki hiányos.