Kérdése van? 06702378322
Az Északi-tengerből, Norvégiából származó, extra nagy tisztaságú halolajból kivont természetes formájú DHA (dokozahexaénsav), és EPA (eikozapentaénsav), fizikailag elkülönítve, két kapszulában, a maximális biológiai hatékonyságért.
A gyakorlati tapasztalat az, hogy ugyan az EPA és a DHA együtt is hatékonyak, de terápiás, sokkal kedvezőbb biológiai hatásokat az egymástól időben elkülönített EPA és DHA szedéssel lehet elérni.
1. ábra Néhány Magyarországon kapható kapszulás omega-3 termék EPA+DHA tartalma.
Az omega-3 zsírsavak, a sejthártyák részeiként, számos pozitív hatással rendelkeznek, mint például:
LÉNYEG: a halolajakban lévő EPA-ra és DHA-ra hatóanyagokként tekinthetünk, amelyek biohasznosulását az is befolyásolja, hogy a felszívódás során ugyanazért a szállítómolekuláért versenyeznek. Tehát egymást kioltó (antagonista) hatások érvényesülnek közöttük.A gyakorlati tapasztalat az, hogy ugyan az EPA és a DHA együtt is hatékonyak, de terápiás, sokkal kedvezőbb biológiai hatásokat az egymástól időben elkülönített EPA és DHA szedéssel lehet elérni.
Ennek megfelelően a következő javaslatunk van a különböző EPA + DHA termékek használatát illetően:
WTN Omega-3A műszaki tartalmat illetően a piacon eddig jelenlévő termékeknél jobb összetételű (EPA + DHA koncentráció) termék. Azt javasoljuk, hogy főleg megelőzési célból használd. Minden előnyt biztosít, amit más gyártók omega-3 terméke esetében tapasztalhattál.
WTN Omega-3 UltraMivel az EPA és a DHA versenyez egymással a felszívódás során, ezért ezeket különválasztva rendkívül kedvező biológiai hatás érhető el. Ezért ezt a terméket azoknak ajánljuk, akik mind az EPA, mind a DHA hatásait maximalizálni szeretnék.
WTN EPAAzoknak, akik az EPA biológiai hatásait szeretnék maximalizálni, pl. terápiás célból. Az EPA segíthet:
WTN DHAAzoknak, akik a DHA biológiai hatásait szeretnék maximalizálni, pl. terápiás célból. A DHA hatással lehet:
Néhány általános alkalmazható tipp, hogy a megfelelő terméket válaszd:
1. Nem a halolaj koncentrációját kell figyelni, hanem az omega-3 zsírsavak koncentrációját, kiváltképp az EPA és a DHA koncentrációját (jellemzően mg/kapszula mértékegységben van megadva).
2. A triglicerid forma (természetes) hatékonyabb, mint az észter forma. Minden címkén fel van tüntetve, hogy milyen forma. Ha nincs, akkor a gyengébbet (észter forma) fogod kapni.
3. Hagyd figyelmen kívül a marketingüzeneteket.
Jellemző üres marketinglózungok:
3. 1.A gyártó arra hivatkozik, hogy a termék hozzáadott E-vitamint tartalmaz, illetve rendszeresen feltűnik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által engedélyezett, E-vitaminra megfogalmazható állítás is, miszerint „Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.”
Ezek az E-vitaminra vonatkozó állítások igazak ugyan, csakhogy az E-vitamin nem hatóanyagként van jelen a halolajakban, hanem tartósítószerként, vagyis nagyon kicsi a koncentrációja, ezért biológiai hatást nem fejt ki érdemben. Az E-vitamin akkor van hatóanyagként a termékben, ha a címkén lévő táblázatban külön is fel van tüntetve.
3. 2.A gyártó arra hivatkozik, hogy a halolaj környezetkímélő ipari halászatból származik.Itt most gondolkodjon már el mindenki egy kicsit, mert szerintünk erősen megkérdőjelezhető, hogy a mai globális modernitásban ez valóság, vagy csak marketing, hiszen az ipari halászat sajnos nem környezetkímélő.
4. A halolaj frissességét jelző ún. TOTOX érték
Ennek a mutatónak a feltüntetése is leggyakrabban megtévesztés céljából történik.
A részletekbe felesleges belemenni, de a lényeg az, hogy minél kisebb az ún. TOTOX érték, annál frissebb a halolaj (a TOTOX érték a tárolás során nő, és végül elér egy értéket, ami a halolaj avasságát jelzi, és nem ajánlott a fogyasztása).Ezért azzal ki lehet tűnni a halolajokat tartalmazó termékek közül, ha egy gyártó nagyon kis TOTOX értéket ad meg a csomagoláson és/vagy honlapján. Ezzel is jelezve, hogy az ő terméke nagyon friss.Csakhogy a valóságban nem a termékben lévő halolaj TOTOX értékét adják meg, hanem a halászat után frissen előállított halolajét, ami értelemszerűen tényleg nagyon friss. Mire azonban a fogyasztókhoz kerül a termék már köszönőviszonyban sincs ezzel.
Egyes források szerint pl. a Peruból és Chiléből érkező olajok nagy része 200-400 TOTOX értékkel rendelkezik, a maximálisan megengedett 26 helyett, mert sokszor több hónapos tárolás előzheti meg a finomítást.
A NÉBIH 2022-es magyarországi vizsgálatában így írt erről:„A vizsgált termékek közül egy esetben a dobozon megadott TOTOX érték nem a késztermékre vonatkozott, hanem az alapanyagra, és jelentősen eltért a vizsgált termék oxidációs értéke a dobozon jelölttől.”
Összegezve a véleményünk az, hogy a TOTOX értéket érdemes mindenkinek figyelmen kívül hagynia, a piacon lévő termékek döntően azonosan jó minőségűek ebből a szempontból. Nem ez alapján érdemes dönteni.
5. Ár-érték szerint tájékozódj.A már hivatkozott NÉBIH 2022-es vizsgálatnak az eredménye az lett, hogy ha eltekintünk az E-vitamin, szennyezők, TOTOX-al kapcsolatos marketingüzenetektől, a Magyarországon kapható omega-3 termékek címkéjén feltüntetett EPA+DHA koncentrációja megfelel a valóságnak. Ennek megfelelően ár-érték alapján érdemes terméket választani.
Az EPA és a DHA koncentrációját is figyelve azt kell kiszámolni, hogy egy adagban mennyi EPA és mennyi DHA van, illetve ezek mennyibe kerülnek fajlagosan (Ft/adag).
Vannak olyan termékek, ahol 3 kapszulában van annyi EPA+DHA, mint más termékeknél egyetlen kapszulában. Tehát nem egy flakonban lévő kapszulák számát kell nézni, hanem azt, hogy egy adagnyi (pl. 600 mg) EPA+DHA hány forintba kerül a végén.